maandag 23 mei 2011

Ryan Giggs klaagt Twitter aan

Manchester United speler Ryan Giggs eist via de rechtbank in Londen dat microblognetwerk de gegevens van enkele gebruikers overhandigt die details hebben gepubliceerd over zijn privéleven. Giggs wordt in de procedure niet bij naam genoemd. Ook in de Britse pers wordt hij anoniem opgevoerd.


Giggs heeft namelijk met succes een beroep gedaan op een ‘super injunction’, een in Groot-Brittannië geldend gerechtelijk bevel waarbij media verboden wordt om over een zaak te berichten. Zo’n super injuction wordt veelal aangevraagd door Britse beroemdheden die niet willen dat privézaken in het nieuws komen. Giggs vroeg het speciale gerechtelijke bevel aan om een vermeende buitenechtelijke relatie met voormailig Miss Wales en Big Brother ster Imogen Thomas uit de media te houden.

Hoewel de Britse media zich aan het bevel houden, geldt dat niet voor individuele gebruikers van Twitter. Op het microblognetwerk zingt de naam van Giggs tot ongenoegen van de voetballer rond. Advocatenkantoor Schillings eist nu namens Giggs via de rechtbank in Londen dat Twitter de namen vrijgeeft van de gebruikers die zich niet aan de super injunction hebben gehouden. Overigens menen rechtskundigen dat het een lastige zaak zal worden omdat Twitter gevestigd is in de Verenigde Staten.

Britse media zien de heisa rond de super injunction van Giggs als nieuw bewijs dat het speciale gerechtelijke bevel niet meer van deze tijd is. De media willen af van de wetgeving die hen verbiedt over zaken te publiceren die overal op internet te vinden zijn.

Related post



Geen opmerkingen:

Een reactie posten